Kevättunnelma, 1895
A II 968:10
Ateneum

Kevättunnelma, 1895

Kevättunnelma

Opiskeltuaan kaksi vuotta Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Ateneumissa Hugo Simberg hakeutui Ruovedelle taiteilija Akseli Gallen-Kallelan oppiin. Hän asui paikallisten asukkaiden luona, korpiluonnon keskellä. Syrjäseudulla oleskelussa oli varjopuolensa. Ruoka ja majoitus olivat äärimmäisen yksinkertaisia, ja isäntäväen elintavoissakin oli toisinaan toivomisen varaa. Jo ensimmäisessä majapaikassa Sammaliston torpassa Simbergin romanttiset kuvitelmat maaseudun luonnollisista ja alkuperäisistä asukkaista joutuivat koetukselle.

”Isäntäni juo itsensä edelleen juovuksiin kolme kertaa viikossa ja meluaa silloin kauheasti.” … ”Muuten hän on hyvin kunnollinen mies, ja hänelle on uskottu useita kunnallisia tehtäviä.”

– Hugo Simbergin kirjeet kaksoisveljelleen Paulille 6.9.1895 ja 20.10.1895. Hugo Simbergin arkisto, Kansallisgalleria.

Viipurilaisen virkamiesperheen kasvattina Simberg tapasi niin kutsuttuja kansanihmisiä myös suvun kesäpaikassa Niemenlautassa. Hän ystävystyi monien tilan työntekijöiden kanssa ja käytti heitä myös teostensa malleina. Grafiikan teokset Simberg piirsi usein nopeasti paikan päällä, mutta etenkin maalauksia sommitellessa valokuvat olivat suurena apuna.

Haka-Jussi, ajoittamaton
C VI 2151
Ateneum

Haka-Jussi, ajoittamaton

Sauna lämpiää, 1897
C VI 2151
Ateneum

Sauna lämpiää, 1897

HS Modeller 34

Punamultamaalareita Niemenlautassa.

Punamultamaalarit-teos kuuluu Tampereen taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää

Kevättunnelma Kokoelmat-verkkopalvelussa

Hugo Simbergin ateljee Niemenlautassa