Vårstämning, 1895
A II 968:10
Ateneum

Vårstämning, 1895

Vårstämning

Efter två års studier vid Finska konstföreningens ritskola i Ateneum sökte sig Hugo Simberg till Ruovesi för att gå i lära hos Akseli Gallen-Kallela. Han bodde hos lokala invånare mitt i ödemarken. Att bo i en avkrok har också sina avigsidor. Maten och inkvarteringen var synnerligen enkla och också värdfolkets levnadsvanor lämnade tidvis övrigt att önska. Redan i det första logiet på torpet Sammalisto sattes Simbergs romantiska föreställning om landsbygdens naturliga och genuina folk på prov.

”Min husbonde är fortfarande berusad tre gånger i veckan och för då ett förfärligt oljud.” … ”Annars är han en mycket duglig man och har flera kommunala sysslar sig ombetrodda.”

– Hugo Simbergs brev till tvillingbrodern Paul 6.9.1895 och 20.10.1895. Hugo Simbergs arkiv, Nationalgalleriet.

Som barn i en tjänstemannafamilj i Viborg träffade Simberg vad man kan kalla familjer av folket även på släktens sommarställe Niemenlautta. Han blev god vän med flera av gårdens arbetare och använde dem också som modeller i sina verk. De grafiska verken tecknade Simberg ofta snabbt på platsen medan fotografier var till stor hjälp framför allt när han komponerade sina målningar.

Haka-Jussi, odaterad
C VI 2151
Ateneum

Haka-Jussi, odaterad

Bastun eldas, 1897
C III B I 303
Ateneum

Bastun eldas, 1897

HS Modeller 34

Rödmyllemålarna på Niemenlautta

Verket Rödmyllemålarna hör till Tammerfors konstmuseums samlingar.

Läs mera

Vårstämning i webbtjänsten Samlingar

Hugo Simbergs ateljé på Niemenlautta