Självporträtt, 1907
A-2007-154
Ateneum

Självporträtt, 1907

Hugo Simberg

På midsommardagen 1873 fick överste Niclas Simberg och hans hustru Ebba Mathilda tvillingpojkar. Bröderna Hugo och Paul omgavs från första början av en stor familjekrets. Äktenskapet var faderns andra, och i samma hushåll bodde förutom föräldrarna och systern Mathilda också fyra barn från faderns tidigare äktenskap, faderns syster Alexandra samt pojkarnas mormor.

hs00117

Hugo och Paul Simberg.

Vid tvillingarnas födelse var pappa Niclas femtio år gammal, en livskraftig och energisk karl. Han uppehöll det ständigt växande hushållet i över sex decennier och avled vid en ålder av 93 år – också då genom en olyckshändelse. Från de två äktenskapen blev 12 barn vuxna och de flesta av dem underhölls av fadern tills de hade ett eget yrke. Var och en fick den utbildning som motsvarade deras anlag. I den Simbergska familjen var framför allt matematisk begåvning starkt representerad. Om man ser närmare på Hugo Simbergs barndom får man ett intryck av att den var ovanligt harmonisk och trygg. Han hade sin egen givna plats i syskonskaran, och familjemedlemmarnas stöd och omsorg var en självklarhet ännu i vuxen ålder.

HS Ask 4.61

Hugo Simberg omgiven av sina syskon på släktens sommarställe Niemenlautta. Från vänster Blenda, Guido, Paul, Mathilda, Hugo, Elsa, Elma och Volter.

HS Ask 3.22

Hugo och hans maskeradklädda syster Blenda.

”Mina kära gossar! Jag var redan ängslig att vänta på brev från Eder, hvarföre glädjen var så mycket större att i går få Edra kära rader. Det är nu alltid det trefligaste att veta ni ären friska och raska… Har ni tid så tagen timmar såväl i musik som språk men öfveransträngen Er icke.”

– Niclas Simbergs brev till sönerna Hugo och Paul som studerade i Helsingfors, september 1893. Hugo Simbergs arkiv, Nationalgalleriet.

HS Ask 9.3

Hugos selfie.

HS Johanneskyrkan Tammerfors 37

Tammerfors Johanneskyrkas konstnär.

Konstnärsbanan blev ändå inte lätt. På Hugo Simbergs levnadsbana växlade ljus och skugga ibland rätt häftigt. Upp- och nedförsbackarna förde tidvis den djupt emotionelle och empatiske konstnären till depressionens dalar, däremellan kändes det som om han stod på toppen och älskade hela världen. Humorn var emellertid aldrig långt borta och glimtade fram allt som oftast.

Simberg gifte sig i en ålder av 36 år och ägnade sig därefter lika passionerat åt familjen som åt konsten. Så väldigt länge hann han inte njuta av detta efterlängtade livsskede. En plötslig sjukdomsattack avslutade Hugo Simbergs liv mitt i semestern då han endast var 44 år gammal, 11.7.1917.

Vid tiden för minnesutställningen 1918 erkändes Simbergs betydelse redan allmänt och beröringspunkterna mellan hans konst och medeltidens och den tidiga renässansens europeiska mästare betonades. Simberg och hans konst har senare fascinerat allt flera generationer.

”Hugo Simberg hör till de märkligaste konstnärer vår tid haft att uppvisa… Hans begåvnings karaktär är olik varje annan målares.”

Målaren och kritikern Sigrid Schaumans utlåtande 29.10.1936.

Läs mera

Självporträtt i webbtjänsten Samlingar

Simbergs fotografier från hans skolstad

Fotografier av Simbergs släkt